Język – co należy o nim wiedzieć?

Język jest umięśnionym narządem, który znajduje się w jamie ustnej. Miażdży i przesuwa pokarm w trakcie przeżuwania i służy do przełykania. Jest to główny narząd zmysły smaku. Górną powierzchnię języka nazywamy grzbietem. Jest on pokryty kubkami smakowymi, które znajdują się w licznych brodawkach języka. Ten wrażliwy narząd nawilża ślina, a jego pracę wspomagają nerwy i naczynia krwionośne. Język odpowiada również za naturalne oczyszczanie zębów. Po za tym umożliwia człowiekowi mówienie, a zwierzętom – wokalizację. Na języku znajduje się około 3 tysiące kubków smakowych. Język jest umocowany w jamie ustnej za pomocą tkanek i błony śluzowej. Błonę utrzymującą przednią część języka nazywamy wędzidełkiem. W tylnej części język jest przyłączony do trzonu kości gnykowej. Narząd ten jest konieczny do przeżuwania i przełykania, a także do mowy. Jest przymocowany do kości szczęki dolnej (żuchwy) oraz do przedniej części ciała. Natomiast część gardła widoczną za migdałkami nazywamy gardzielą.

Pamiętajmy o tym, że język spełnia o wiele więcej zadań niż tylko odczuwanie smaku. Może również wiele powiedzieć o stanie naszego zdrowia. Zdrowy język ma barwę jasnoróżową. Żółte przebarwienia nie są normalne i mogą wskazywać na żółtaczkę, która z kolei zwiastuje problemy z wątrobą. Dodatkowo żółta barwa języka może świadczyć o przewlekłych problemach z żołądkiem. Natomiast gruby biały osad powstaje w wyniku spożycia zbyt dużych ilości alkoholu, ale może także oznacza chorobę zakaźną.

Warto też wiedzieć, że język jest najsilniejszym mięśniem ludzkiego organizmu. Mięśnie języka dzielą się na dwie grupy – w jednej są cztery mięśnie, a w drugiej trzy. Klasyfikujemy je na mięśnie z przyczepem do kości oraz na mięśnie z przyczepem do języka. Cztery mięśnie są przyczepione do języka (mięśnie wewnętrzne), dzięki nim język może zmieniać kształt: wydłużać się, zwijać i kurczyć. Trzy mięśnie, które są przyczepione do kości (mięśnie zewnętrzne), umożliwiają mu zmianę położenia: język może się podnosić, poruszać z boku na bok, a także cofać. Mięśnie te wpływają na kształt języka, a także ułatwiają mowę, przeżuwanie oraz przełykanie.

Oto ciekawostki, o których warto powiedzieć na temat języka:

a). około 50 procent bakterii w jamie ustnej żyje na powierzchni języka.

b). nie możemy żyć bez mózgu, płuc czy serca, ale możemy żyć bez języka.

c). języki kotów i psów są bardzo szorstkie, aby umożliwić usuwanie pasożytów i łoju z sierści.

d). język to najszybciej rosnący narząd ludzkiego organizmu.

e). niektóre zwierzęta mają języki zbudowane w taki sposób, aby pomagały im chwytać ofiary. Wtedy język jest bardzo długi i wystaje na zewnątrz, umożliwiając łapanie na przykład owadów. Język takich zwierząt pokryty jest lepką substancją. Takie języki występują u kameleonów, żab czy mrówkojadów.